Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/patiente/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471
De Patiëntenvereniging Staar en Katarakt - De behandeling van staar

De behandeling van staar

In de westerse wereld is staar goed te behandelen, waardoor het gezichtsvermogen weer herstelt kan worden. Staaroperaties zijn de afgelopen twintig jaar vrij eenvoudige standaardingrepen geworden, omdat ze vaak uitgevoerd worden. Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 160.000 staaroperaties plaats.

Bij staar is er sprake van een troebele ooglens. De ooglens bestaat uit een transparante verpakking (de kapselzak) en het binnenste deel van de lens. In dit laatste deel zit de troebeling die de staar veroorzaakt.

Gedurende de staaroperatie verwijdert de oogarts het binnenste, troebele, deel van de lens uit de kapselzak. Het verwijderen van de lens gebeurt met een soort mini-stofzuigertje (phaco-emulsificatie). Dit mini-stofzuigertje stoot ultrasone trillingen uit waardoor de troebele lens losgemaakt wordt. Tegelijkertijd worden de losgetrilde deeltjes opgezogen met het stofzuigertje.

Als de kapselzak leeg is, plaatst de oogarts hier een kunststof lensje in (Siliconen of Acrylaat). Tegenwoordig zijn dit oprolbare lensjes die door een erg kleine opening ingebracht worden.

Vroeger waren de lensjes van een hard materiaal (PMMA) gemaakt waardoor de opening tot drie keer groter moest zijn en er gehecht moest worden. Mede hierdoor is de ingreep nu veel veiliger en voorspelbaarder geworden. Complicaties kunnen altijd optreden, maar het risico hierop is enorm verminderd.