Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/patiente/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471
De Patiëntenvereniging Staar en Katarakt - De staaroperatie van begin tot eind uitgelegd

De staaroperatie van begin tot eind uitgelegd

Op de dag van de staaroperatie meldt u zich in het behandelend ziekenhuis bij de operatiekamers. U wordt in de operatiekamer ontvangen en vanwege de steriele omgeving krijgt u een steriele 'overjas/-pak' overschoenen en een mutsje op. Dit is om te voorkomen dat u onsteriele materie in de operatiekamers brengt.

De voorbereiding op de staaroperatie

Vervolgens neemt u plaats in de voorbehandelingsruimte. Dit is een ruimte voor de operatiekamer waar u uw verdoving ontvangt. Er zijn verschillende vormen van verdovingen voor een staaroperatie. Volledige narcose gebeurt praktisch niet meer in Nederland bij een normale staaroperatie. Meestal kiest de oogarts voor het inbrengen van verdovende vloeistof door middel van druppels of een injectie bij of achter het oog. De prik bij deze laatste vorm van verdoven kan als pijnlijk worden ervaren.

Nu uw oog verdoofd is, neemt u plaats in de operatiestoel. Uw oog (en een deel van het hoofd) wordt schoongemaakt met jodium. Hierna krijgt u een laken over uw hoofd met een 'kijkgat' er in. Dit is om ervoor te zorgen dat de staaroperatie steriel kan plaatsvinden. Onder het laken wordt vaak zuurstof toegevoerd, zodat u niet het gevoel heeft dat het benauwd wordt.
Vervolgens brengt de oogarts uw oogleden naar buiten met behulp van een zgn. ooglidspreider. Dit zorgt er voor dat uw wimpers niet in contact kunnen komen met het te opereren deel van het oog. In de wimpers zitten bacterien die, ondanks de reiniging van het oog met jodium, kunnen leiden tot infecties.

Alle voorbereidingen zijn getroffen. Nu kan de daadwerkelijke staaroperatie plaatsvinden.

de staaroperatie

De oogarts maakt een heel klein sneetje in het oog, in veel gevallen aan de rand van het hoornvlies, van ongeveer 1.8 a 3 mm. Dit is de ingang die gebruikt wordt om de lens te verwijderen. Door het sneetje wordt een gel-achtige vloeistof ingebracht die het inwendige van het oog (hoornvlies) beschermt tijdens de staaroperatie. De troebele lens zit in de kapselzak. Om deze te kunnen verwijderen moet er een cirkelvormige opening gemaakt worden in de kapselzak (capsulorhexis). Dit doet de oogarts met een klein pincetje.

De lens kan nu worden weggezogen met een soort mini-stofzuigertje die ultrasone trillingen uitstoot (phaco-emulsificatie). Deze trillingen zorgen ervoor dat de lens langzaam oplost. De losgekomen deeltjes worden vervolgens opgezogen door het stofzuigertje. Als de kapselzak leeg is, wordt er een gel-achtige vloeistof in het zakje gespoten om ruimte te maken voor het kunstlensje die ter vervanging van de originele ooglens dient.

Lensmplantaat bij staar

Het kunstlensje wordt opgerold in een houdertje (cartridge) en ingebracht in het oog. Dit gebeurt nog steeds door de oorspronkelijke opening van 1.8 tot 3 mm. Het lensje ontvouwt zich langzaam en vormt zich naar de kapselzak.

Lensimplaantaat staar


Nadat de oogarts het oog schoongespoeld heeft, wordt het afdeklaken weggehaald. Ter bescherming van het oog wordt een kapje op het oog geplakt en nu is de staaroperatie afgelopen.
De zuster of broeder brengt u naar uw begeleiders, waarna u weer naar huis kunt.