Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/patiente/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471
De Patiëntenvereniging Staar en Katarakt - Kunstlenzen bij staar

Kunstlenzen bij staar

Bij een staaroperatie wordt uw natuurlijke lens vervangen door een kunstlens.

Voordat de typen lenzen en de verschillen hiertussen worden uitgelegd, is het belangrijk om eerst de werking van de ooglens nader te bekijken.

De natuurlijke ooglens heeft als functie om het invallende licht in het oog te projecteren op het netvlies. Dit invallende licht wordt door middel van de staafjes en kegeltjes omgezet in elektrische prikkels en in uw hersenen ontstaat het beeld wat u ziet. De natuurlijke lens heeft een unieke flexibiliteit en door de spieren rondom de lens bent u in staat om de lens te vervormen, waardoor u een beeld heeft van alles wat dichtbij en veraf gebeurd. Dit scherpstellen, ook wel accommoderen genoemd, verdwijnt naarmate men ouder wordt. Tijdens de staaroperatie kunt u een lens kiezen waarmee u met, maar ook zonder (lees)bril door het leven kunt.

Welke soorten kunstlenzen worden door de oogarts geïmplanteerd en wat zijn de kenmerken van deze lenzen?

Over het algemeen zijn er vier typen kunstlenzen die geïmplanteerd worden:

  • Monofocale kunstlens
  • Multifocale kunstlens
  • Torische kunstlens
  • Accomoderende kunstlens

 

Monofocale kunstlens

De monofocale kunstlens is het type lens wat wereldwijd het meest wordt geimplanteerd bij staar. Dit type lens heeft een enkel breekpunt van licht, wat inhoudt dat binnenvallend licht vanuit de verte geprojecteerd wordt op het netvlies. De keuze die u hierbij heeft is of u het liefst weer dichtbij wilt zien en een bril voor veraf nodig zult hebben of dat u het liefst veraf goed wilt zien en een leesbril zult gaan gebruiken.

 

Multifocale kunstlens

Vanaf het veertigste levensjaar wordt de flexibiliteit van de lens minder en dit zult u merken doordat u dichtbij minder gaat zien. Een leesbril biedt in dit geval uitkomst. Totdat de natuurlijke lens vervangen wordt, is er geen andere mogelijkheid dan deze leesbril, maar door innovatieve technologieen zijn er diverse kunstlenzen te verkrijgen waarbij wel rekening wordt gehouden met het dichtbij en/of veraf zien.
De lensimplantaten die onder de multifocale kunstlenzen vallen, hebben als kenmerk dat ze het licht op meerdere (multi) manieren breken, waardoor van het invallende licht op verschillende afstanden scherp wordt gezien. Het breken van het licht op verschillende manieren gebeurt door minuscule ringen in het lensopppervlak. Veelal breekt de ene reeks ringen het licht om dichtbij te kunnen zien en de andere reeks ringen doet hetzelfde om veraf te kunnen zien. Met deze lenzen is het mogelijk om na een staaroperatie, zowel dichtbij, als veraf weer zicht te hebben en de kans op brilgebruik na de staaroperatie neemt bij deze lenzen aanzienlijk af.

 

Torische kunstlens

Een torische kunstlens is een lens waarbij de cilinderafwijking in uw oog gecorrigeerd wordt. Wanneer de vorm van een oog niet geheel cirkelvormig is, bijvoorbeeld de vorm heeft van een rugbybal, is er sprake van een cilinderafwijking. Deze afwijking wordt niet gecorrigeerd met een standaard monofocale kunstlens en wanneer u hiervoor kiest, zult u na de ingreep nog een bril moeten dragen. De noodzaak van een bril met een correctie van uw cilinder verdwijnt bij de implantatie van een torische implantlens. De torische kunstlens compenseert namelijk de cilindrische afwijking van het oog. Deze kunstlenzen zijn tegenwoordig geïntegreerd in mono- en multifocale lensimplantaten.


Accomoderende kunstlens

De accommoderende kunstlens is een soort multifocale kunstlens, maar met een andere werking dan met ringen in de lens die het licht breken. Het idee achter deze lens is dat de spier waarmee u normaal gesproken scherp stelde nog steeds deze functie kan vervullen, als de geïmplanteerde kunstlens maar flexibel genoeg is om hieraan mee te werken. Door de accommoderende kunstlens tegen deze spier te plaatsen, zult u min of meer in beperkte mate in staat zijn om weer dichtbij en veraf scherp te stellen en bestaat de kans dat u geen leesbril meer nodig zult hebben na de staaroperatie.