Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/patiente/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471
De Patiëntenvereniging Staar en Katarakt - Wat is nastaar?

Wat is nastaar?

Patiënten met staar ondergaan een staaroperatie. Bij de staaroperatie wordt de natuurlijke lens vervangen door een kunststof lensimplantaat. Dit lensimplantaat wordt in het zakje (kapselzak) geplaatst, waar de natuurlijke lens eerder in zat.
Bijna alle mensen die aan staar behandeld zijn, ondervinden in het eerste jaar na de staaroperatie last van een vervagend beeld. Er ontstaat namelijk in de periode na de staaroperatie een aanslag van eiwitcellen in het zakje waarin het lensimplantaat is geplaatst. Deze aanslag van eiwitcellen wordt in de volksmond, nastaar, genoemd. Nastaar zorgt ervoor dat het licht wat in het oog valt gehinderd wordt. Er ontstaat dan een vaag beeld.

Wat is nastaar?

De afbeelding geeft een vergrote weergave van een oog weer waarin nastaar is geconstateerd. De lichtere vlekjes aan de linkerzijde zijn in werkelijkheid een aanslag van eiwitafzettingen. Deze afzettingen noemt men nastaar.