Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/patiente/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 471
De Patiëntenvereniging Staar en Katarakt - Wat is staar?

Staar?

Om de oogaandoening staar uit te kunnen uitleggen, beginnen we bij de anatomie van het oog.

De anatomie van het oog - Klik voor een grotere afbeelding


Aan de voorzijde van het oog, achter de pupil, zit de ooglens. Deze zorg voor de breking van het licht waardoor we kunnen zien. Gedurende ons leven verandert de ooglens. Waar de ooglens bij een baby zacht van structuur en helemaal transparant is, zal hij bij een veertigjarige al harder van structuur zijn en een stuk minder transparant. Vanaf ons veertigste levensjaar neemt deze verandering in de lens steeds meer toe waardoor op een gegeven moment het zicht belemmert kan worden. (U merkt dit al aan het feit dat u op een gegeven moment een leesbril nodig hebt.)


De meeste mensen weten niet dat ze staar hebben. Vaak wordt het zicht geleidelijk minder en wordt de oorzaak bij de bril gezocht, waarna de huisarts of opticien geraadpleegd wordt. Deze constateert vervolgens dat er staar opgetreden is en er vindt een doorverwijzing naar de oogarts plaats. Deze kan na uitgebreid onderzoek besluiten dat een staaroperatie noodzakelijk is.